برای اطلاعات بیشتر:
دانشگاه ریدینگ
www.reading.ac.uk
با وجود هر دو آلاینده، گیاهان کلزا بیشتر ترکیباتی را تولید کردند که به محصولات خانواده براسیکا، از جمله خردل و کلم، طعم متمایز تلخ، تند و فلفلی می بخشد. اینها معمولاً حشرات را دفع می کنند، اما در مورد زنبورهای Diaretiella rapae، فراوانی و موفقیت تولیدمثلی بیشتر در ارتباط با اگزوز دیزل و ازن همراه بود.
ما می دانیم که برخی از ترکیبات طعم و بوی موجود در کلزا به موادی تبدیل می شوند که D.rapae را جذب می کنند. بنابراین، میتوان حدس زد که بوی قویتر زنبورها را جذب میکند و از این طریق در یافتن و شکار شتهها موفقتر هستند. ممکن است D.rapae گزینه خوبی برای کنترل آفات در مناطق آلوده به گازوئیل و ازن باشد.
در حالی که اکثر گونههای زنبور انگلی در محیطهای آلوده کاهش مییابند، به نظر میرسد که یک گونه از زنبورهای انگلی زمانی که هم دیزل و هم ازن وجود داشته باشند، عملکرد بهتری داشته است. با این حال، محققان دریافتند که این ترکیب از آلاینده ها همچنین با تغییرات در گیاهان مرتبط است که ممکن است این یافته را توضیح دهد.
دکتر جیمز رایالز از دانشگاه ریدینگ میگوید: «حتی در سطوحی که ما استفاده کردیم، که کمتر از حداکثر ایمنی تعیینشده توسط تنظیمکنندههای محیطی بود، تعداد کلی حشرات انگلی همچنان کاهش یافت. این یک نتیجه نگرانکننده است زیرا بسیاری از شیوههای کشاورزی پایدار به کنترل طبیعی آفات متکی هستند تا شتهها و دیگر موجودات ناخواسته را از محصولات با ارزش دور نگه دارند.
بر اساس تحقیقاتی که امروز منتشر شد، زمانی که مزارع کلزا در معرض اگزوز دیزل و/یا ازن – که هر دو در گازهای گلخانه ای ناشی از وسایل نقلیه گازوئیل سوز و صنعت یافت می شوند – قرار می گیرند، تعداد حشرات انگلی موجود برای کنترل شته ها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
دکتر رایالز گفت: “Diaretiella rapae به ویژه دوست دارد شته های کلم را شکار کند، که عاشق خوردن محصولات براسیکا هستند.
این تیم به سرپرستی دانشمندان دانشگاه ریدینگ از تجهیزات ویژه ای برای رساندن مقادیر کنترل شده اگزوز دیزل و ازن به گیاهان کلزا استفاده کردند. آنها همچنین شته ها را به گیاهان اضافه کردند و موفقیت باروری زنبورهای انگلی را که معمولاً تخم های خود را در داخل یک شته تازه نیش زده می گذاشتند، اندازه گیری کردند.
زنبور و شته انگلی – پیتر سواتتون، تحقیقات روتامستد
“این واقعا نشان می دهد که تنها راه برای پیش بینی و کاهش اثرات آلاینده های هوا، مطالعه کل سیستم ها است.”
به نظر میرسد که گازوئیل و ازن پیدا کردن شتهها را برای زنبورها دشوارتر میکند و بنابراین جمعیت زنبورها به مرور زمان کاهش مییابد.
با دور شدن حمل و نقل از دیزل و به سمت موتورهای الکتریکی، آلودگی هوا تغییر خواهد کرد. دانستن اینکه چگونه ارائه دهندگان خدمات کنترل آفات، مانند زنبورهای انگلی، به این تغییرات پیشرونده واکنش نشان می دهند، برای برنامه ریزی استراتژی های کاهش برای تضمین امنیت غذایی پایدار در حال حاضر و در آینده ضروری است. این تحقیق نشان میدهد که باید تأثیر آلودگی بر گیاهان، زنبورها و حشرات شکاری و تعامل بین هر سه را نیز در نظر بگیریم.